wespen bestrijden

Wespen bestrijden

Wespen. Het zijn hele nuttige beestjes voor de natuur, maar kunnen ook voor veel overlast zorgen. Wespen in je drinken of op je fruit is niet iets waar veel mensen op zitten te wachten. Of wat te denken aan een gezellig barbecue waar ook wespen op afkomen. Wespen bestrijden is niet meteen nodig. Wel als ze in grote aantallen je blijven lastig vallen. Of als er een wespennest in je tuin zit of ergens anders in de buurt.

Werkwijze bestrijden wespennest

Hoe gaat dat in zijn werk, wespen bestrijden? Dat doen ze met wespenpoeder (gif), wat onder druk in de invliegopeningen van het wespennest wordt gespoten. De wespen komen hiermee in aanraking. Zij verspreiden vervolgens het poeder zelf door het hele nest en zo komt ook de koningin met het poeder in aanraking. Aanraking met dit poeder / gif betekent dat de wespen dat niet overleven.

Wat kost bestrijding?

De gemiddelde kosten voor het wespen bestrijden hangt af van de hoogte waarop het wespennest zich bevindt:

  • Onder de 4 meter hoogte: €70,-
  • Boven de 4 meter hoogte: €95,-

Prijzen kunnen dus per bestrijder afhangen.

Verwijderen wespennest vaak niet mogelijk

Waarom niet het hele nest verwijderen? Dat is niet altijd mogelijk. Wespennesten bevinden zich namelijk vaak op plekken waarbij het nest zelf niet toegankelijk is. Is een nest wel zichtbaar en ook toegankelijk, dan kunnen de ongediertebestrijders inderdaad het hele nest verwijderen.

De ontwikkeling van een nest

Wanneer je last hebt van wespen is dat bijna altijd de gewone wesp. Zij maken een papieren nest dat gemaakt is van gekauwde houtvezels. Het wespenseizoen breekt aan zo rond april en duurt tot oktober. In deze periode zie je wespen veel op (houten) schuttingen zitten. Hier knagen ze een laagje van het hout en dat verwerken ze tot bouwmateriaal. Ze bouwen vervolgens op verborgen plekken, zoals in spouwmuren of op zolders hun nest. Je ziet: dat zijn geen plekken waar je makkelijk een nest kunt verwijderen. Ook niet in de grond in een muizenhol. Ook daar kunnen wespen hun nest maken.

Voeding wespen

Wespen zijn misschien soms vervelend, maar eigenlijk zijn het best nuttige insecten. In de maanden dat ze hun nest aan het bouwen zijn (rond april tot en met juli) vangen zij veel andere insecten. Insecten waar jij anders ook weer last van zou hebben. Een nest met 5000 wespen kan op een dag zo’n 80 duizend insecten als vliegen en steekmuggen verorberen. De wespen voeden de gevangen insecten aan hun larven. De wespenlarven scheiden zoete vloeistof uit waarmee ze vervolgens de werksters voeden. Maar als het wespenest volgroeid is (in de loop van de zomer) komen er ook geen nieuwe of onvoldoende larven bij om al die wespen van die zoete vloeistof te voorzien. En dus komen ze af op de zoetigheid die bij jou op de tuintafel staat. En dat heeft als gevolg dat de kans op gestoken worden groter wordt.

Tip: wespen bestrijden maar nest behouden

Bij het wespen bestrijden en na het verwijderen van het wespennest kun je er ook voor kiezen om het nest te bewaren. Uiteraard zonder wespen. Het is echt een kunstwerk om te zien! Misschien heb je jonge kinderen die dit op hun basisschool kunnen laten zien bijvoorbeeld.