Een woningontruiming kan in verschillende situaties voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een naaste van je is overleden of dat de woning afgebroken gaat worden en de eigenaren tijdelijk naar een noodwoning gaan. In deze situatie moet de woning vaak nog schoon opgeleverd worden en is een woningontruiming dus van belang. Wat gebeurt er tijdens zo een woningontruiming nou precies? Om je hier een beeld van te geven, noemen we hieronder een aantal zaken die onderdeel zijn van een woningontruiming.
Het weghalen van de inboedel
Het eerste dat er bij een woningontruiming gebeurt, is het weghalen van de inboedel. Hierbij kun je denken aan kasten, banken en andere meubels. Hierbij is het belangrijk om altijd duidelijke afspraken te maken met andere betrokkenen, zodat hier geen ruzie over ontstaat. Zodra jullie duidelijke afspraken gemaakt hebben, is het belangrijk dat de specialisten die de woningontruiming verzorgen, hiervan op de hoogte zijn. Zo weten zij waar de meubels naartoe moeten.
Het verwijderen van de vloer
Het verwijderen van een vloer is een zware en tijdrovende klus. Het is dus verstandig om hier voldoende rekening mee te houden in het geval van een woningontruiming. Indien een eventuele verhuurder ermee akkoord gaat, kun je de vloer ook in de woning laten. Echter, is het ook mogelijk om de vloer mee te nemen. Indien er sprake is van een huurpand, zijn hier duidelijke afspraken over gemaakt met de verhuurder. Omdat een vloer verwijderen veel tijd kost, is het verstandig om goed na te denken of het de moeite waard is om de vloer mee te nemen. Indien dit in het huurcontract vermeld wordt, kom je er natuurlijk niet onderuit.
Denk ook aan de administratie
Naast fysieke goederen is het ook altijd verstandig om rekening te houden met de administratie. Belangrijk is bijvoorbeeld dat abonnementen etc. die aan de woning gebonden zijn, worden opgezegd. Een goed voorbeeld hiervan is het internetabonnement. Vaak vergeet men ook om verzekeringen tijdig te beƫindigen. Mocht je hier geen rekening mee houden, dan loop je het risico dat de kosten doorgeschoven worden. Dit wil je natuurlijk liever niet. Het is daarom altijd goed om hier een dag voor vrij te maken, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Op deze manier voorkom je dat je onnodige kosten maakt.
Een opslag huren
Het kan een goed idee zijn om een opslag te huren als er een woningontruiming plaats moet vinden. Op deze manier kun je de inboedel tijdelijk ergens stallen. Vooral in het geval van een overlijden kan een woningontruiming onverwacht komen. Het maken van afspraken over de inboedel kan echter ook tijd kosten. Het is dan fijn als je een tijdelijke opslag hebt, zodat de ontruiming al vast plaats kan vinden. Je kunt bijvoorbeeld een opslagbox huren, waarvan je de huur maandelijks op kunt zeggen. Zo hebben jij en andere betrokkenen langer de tijd om afspraken te maken, zodat er geen ruzie ontstaat over de inboedel.