Verkopen via internet

Verkopen via internet: hoe pak je het aan?

Er zijn steeds meer sites op internet waarop je als particulier spullen aan kan bieden. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die besluiten zelf een webshop te openen. Houd er echter in beide gevallen rekening mee dat er heel wat haken en ogen aan kunnen zitten, en je goed voorbereid moet zijn voordat je als verkoper actief wordt.

Je kunt alles verkopen aan iedereen

Een stel laarzen dat je nauwelijks hebt gedragen. Kleding waar je kinderen uit gegroeid zijn, of dat ene jasje dat je voor jezelf hebt gekocht maar dat toch niet lekker bleek te zitten. Of misschien heb je wel een bijzondere verzameling die je van de hand wil doen, of heb je een product in handen waarvan jij denkt dat het een gat in de markt is. Allemaal redenen om het internet op te gaan en jouw spullen te koop aan te bieden. Dat gaat steeds gemakkelijker, er komen steeds meer platforms waar je binnen Nederland, maar steeds vaker ook daarbuiten, je spullen direct aan iemand anders kunt verkopen. Wil je het grootser aanpakken, dan is het tegenwoordig ook niet meer al te lastig om een online shop op te zetten, en op die manier zelf de regie te hebben en houden over het verkoopproces. Een kind kan de was doen! Maar zodra je aanbod op internet staat, dan begint het eigenlijk pas.

Zorg dat je voorbereid bent

Stel dat je vol enthousiasme een webshop hebt geopend en hier een mooi assortiment aan goederen in hebt geplaatst. Of je hebt je aangemeld voor een verkoopsite, en hebt je kledingkast eens even lekker opgeruimd. Alles dat je niet meer wilt, staat nu te koop. Dan hoop je natuurlijk dat al snel de eerste koper zich zal melden. Toch kan het beter zijn dat dat moment nog even op zich laat wachten, zodat jij de tijd hebt om je nog wat verder voor te bereiden.

Alles dat je verkoopt, zal je op moeten sturen naar je klant, tenzij je de optie biedt om het op te laten halen uiteraard. Dat betekent dat je maar beter wat verpakkingsmaterialen in huis kunt hebben, zodat je de verkoopwaar deugdelijk kunt verpakken voor je het opstuurt. Kleine zaken passen vaak in een brievenbusdoos, dat kan je wat verzendkosten schelen, maar vaak zal je gebruik moeten maken van andere verzendmethodes. Zorg dat je hiervoor de materialen in huis hebt, en houd ook rekening met de verzendkosten voor je een prijs invoert. Zo voorkom je dat je je al je winst kwijtraakt aan verzendkosten, dat zou zo zonde zijn.