tips om veilig te werken

Tips om veilig online te werken

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om online te werken. Dat biedt enorm veel kansen, maar ook uitdagingen. Zeker op het gebied van veiligheid en cybersecurity. Helaas zijn veel bedrijven zich nog niet bewust wat het belang is van veiligheid voor cloud computing. Je wilt toch niet dat jouw waardevolle bestanden gestolen worden? Of dat je netwerk gegijzeld wordt en je een groot bedrag moet betalen om weer toegang te krijgen tot je netwerk of bestanden?

  1. Maak back-ups

Een back-up is letterlijk een kopie. Een kopie van je bestanden en data. Het is aan te raden om voldoende back-ups te maken. Bij grote bedrijven moet dit dagelijks gebeuren of meerdere keren per dag. Bij kleinere bedrijven kan dit om de dag of 1 keer per week. Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die je hebt en hoe vaak je ze aanpast. A

  1. Welke apparaten hebben toegang tot wat?

Maak inzichtelijk welke apparaten toegang hebben toegang hebben tot welke data. Is het bijvoorbeeld nodig dat je personeel met zowel de desktop als de smartphone bij alle apparatuur kan? Des te meer apparaten bij je data kunnen, des te meer veiligheidsrisico’s je loopt. Zorg voor een duidelijk overzicht aan apparaten dat het personeel heeft en maak inzichtelijk of deze toegang moeten hebben.

  1. Bepaalde toegang tot toegangsstructuur

Deze tip is in lijn met de voorgaande tip. Als je de apparaten in kaart hebt gebracht, is het ook verstandig om een overzicht te maken van je personeel. Wie moet toegang hebben tot wat? Des te meer bevoegdheden personeelsleden hebben, des te groter de kans is op veiligheidsrisico’s. Kader dit goed af en bepaal op afdelings- of functieniveau wie waar bij kan.

  1. Gebruik een wachtwoordmanager

Je ziet het tegenwoordig nog heel veel: losse briefjes op bureaus met wachtwoorden erop of een gele note it met daarop het wachtwoord uitgeschreven. Niet doen! Gebruik een wachtwoordmanager waarmee je wachtwoorden online opslaat. Het mooie is dat je hiermee ook weer kunt bepalen wie toegang krijg tot welke wachtwoord. Stel een wachtwoordmanager aan. Je voorkomt hiermee dat wachtwoorden rondslingeren of zelfs meegenomen worden naar huis.

Is er bij jou nog werk aan de winkel nu je dit leest? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Deze tips zijn gegeven door Smooth Vision ICT uit Deventer dat andere bedrijven adviseert over online werken en werkplekken inricht. Wil jij meer uit jouw ICT halen of jouw beveiliging beter op orde hebben? Neem dan ons contact met hen op. Zij kunnen je helpen met werken in de cloud en zorgen ervoor dat jij jouw beveiliging op orde krijgt.